8Petru I-a spus: „Nicidecum nu-mi vei spăla picioarele, niciodată!” Iisus i-a răspuns: „Dacă nu te spăl Eu, nu ai parte cu Mine.” [simple_tooltip content=’5 Apoi a turnat apă în lighean şi a început să spele picioarele ucenicilor şi să le şteargă cu ştergarul cu care era încins.

6 A venit deci la Simon Petru; şi el I-a spus: „Doamne, Tu să-mi speli mie picioarele?”

7 Iisus a răspuns şi i-a zis: „Ce fac Eu, tu nu ştii acum, dar vei înţelege după acestea.”

8 Petru I-a spus: „Nicidecum nu-mi vei spăla picioarele, niciodată!” Iisus i-a răspuns: „Dacă nu te spăl Eu, nu ai parte cu Mine.”’](Ioan 13:5-8)[/simple_tooltip]

 

Refuzul lui Petru de a-l lăsa pe Iisus să îi spele picioarele venea din cunoștința faptului că el era complet nedemn pentru ca pe Fiul lui Dumnezeu, fără păcat, să-l servească ca un slujitor comun. Petru a fost corect în aprecierea valorii sale relative, dar ceea ce a ratat a fost că Dumnezeu nu ne-a slujit din cauza valorii noastre, ci din cauza iubirii Sale.

Chiar dacă atitudinea lui Petru părea sfântă și umilă, el a rezistat de fapt voii lui Dumnezeu și a fost mândru. Mândria este să fii concentrat pe sine și încăpătânat, în locul concentrării pe Dumnezeu și supunerii voii lui Dumnezeu. Petru ar fi trebuit să fie suficient de umil încât să știe că Iisus știa ce face! În schimb, el a crezut că știe mai bine.

Aceeași mândrie îi determină pe mulți creștini să refuze să-L lase pe Dumnezeu să-i binecuvânteze, crezând că nu sunt demni de favorul Lui. Deși este adevărat că acțiunile lor nu garantează bunătatea Lui, ei vor primi mai multe binecuvântări ale Domnului atunci când le vor primi ca expresie a iubirii și harului Său față de ei.

Smerenia greșită este la fel de dăunătoare ca și mândria exagerată. Petru a vrut să-L slujească pe Iisus, dar era prea mândru ca să fie slujit de Iisus. Iisus îi spunea lui Petru că dacă nu primea slujirea Lui, Petru nu va fi în stare să-I slujească. Simbolic, El spunea: „Petru, nu te poți curăța singur. Trebuie să-mi permiți Mie să o fac.”

Tu nu poți să te cureți pe tine sau pe alții. Fii total dependent de lucrarea harului lui Dumnezeu în viața ta, iar El te va curăța și te va echipa pentru a le sluji altora. Înainte de a putea fi binecuvântarea pe care ți-o dorești să fii, lui Dumnezeu sau a oamenilor din jurul tău, trebuie să-L lași pe Dumnezeu să fie binecuvântarea pe care El ți-o dorește să fie pentru tine.