58Pentru că, pe când mergi cu împotrivitorul tău înaintea unei autorităţi, pe drum străduieşte-te să scapi de el, ca nu cumva să te târască la judecător şi judecătorul să te dea pe mâna gardianului şi gardianul să te arunce în închisoare. [simple_tooltip content=’56 Făţarnicilor, înfăţişarea pământului şi a cerului ştiţi să o deosebiţi, dar timpul acesta, cum de nu-l deosebiţi? 57 Şi de ce nu judecaţi chiar de la voi înşivă ce este drept? 58 Pentru că, pe când mergi cu împotrivitorul tău înaintea unei autorităţi, pe drum străduieşte-te să scapi de el, ca nu cumva să te târască la judecător şi judecătorul să te dea pe mâna gardianului şi gardianul să te arunce în închisoare. 59 Îţi spun că nicidecum nu vei ieşi de acolo până nu vei plăti şi cel din urmă bănuţ.’](Luca 12:56-59)[/simple_tooltip]
Iisus doar ce vorbise despre relații atunci când a zis această pildă despre a ne elibera de judecată. Avertismentul este clar că ar trebui să facem tot ce stă în puterea noastră pentru a evita conflictele [simple_tooltip content=’dacă este posibil, atât cât depinde de voi, trăind în pace cu toţi oamenii;’](Romani 12:18)[/simple_tooltip]. Cu toate acestea, consecințele nerespectării diferențelor noastre sunt mai mult decât simpla închisoare sau pedeapsă.
Cearta poate produce blocaje spirituale și emoționale. Iacov 3:16 spune: „Unde nu este invidie și ceartă, există confuzie și orice lucrare malefică.” Depresia, frica, singurătatea, amărăciunea, boala, problemele financiare și multe alte lucruri pot deveni închisori din care nu vom fi eliberați până când nu ne împăcăm/reconciliem.
Dicționarul afirmă că reconcilierea înseamnă „restabilirea prieteniei, soluționarea sau rezolvarea, ca o dispută.” Cheia reconcilierii este ca efectiv să te ocupi de dușmanie, rea voință, ură sau ostilitatea care a provocat disputa. Există mai multe abordări ale reconcilierii care pot fi aplicate. De exemplu, dacă am ofesant pe cineva prin cuvinte aspre, ne putem cere scuze. Dacă datorăm bani cuiva, îi putem plăti datoria. Dacă am făcut ceva pentru a face rău cuiva, putem face restituirea necesară. În orice caz, reconcilierea constă în a te ocupa efectiv de rădăcina problemei, care duce la ceartă.
Conflictul dintre tine și Dumnezeu este păcatul, dar El a luat inițiativa și a înlăturat bariera prin sângele lui Iisus Hristos, care v-a făcut din nou prieteni. Ai fost împăcat cu Dumnezeu prin moartea și învierea lui Iisus. Acum ești, de asemenea, ambasador al reconcilierii [simple_tooltip content=’Şi toate sunt de la Dumnezeul care ne-a împăcat cu Sine prin Iisus Hristos şi ne-a dat slujba împăcării:’](2 Corinteni 5:18)[/simple_tooltip]. Astăzi ești uns de Dumnezeu să te împaci cu cei cu care ai experimentat cearta, și să îi conduci pe ceilalți către împăcarea cu Dumnezeu, prin Iisus Hristos.