26Cumpănește cărarea pașilor tăi și toate căile tale să fie întemeiate. [simple_tooltip content=’20 Fiul meu, dă atenție cuvintelor mele; apleacă-ți urechea la spusele mele.

21 Să nu se depărteze de ochii tăi; păstrează-le în mijlocul inimii tale.

22 Fiindcă ele sunt viață pentru cei ce le găsesc și sănătate pentru toată carnea lor.

23 Păzește-ți inima cu toată silința, fiindcă din ea sunt ieșirile vieții.

24 Alungă de la tine o gură perversă și îndepărtează buze perverse de la tine.

25 Să privească ochii tăi înainte, iar pleoapele tale să privească drept în fața ta.

26 Cumpănește cărarea pașilor tăi și toate căile tale să fie întemeiate.

27 Nu te întoarce nici la dreapta nici la stânga; îndepărtează-ți piciorul de la rău.’](Proverbe 4:20-27)[/simple_tooltip]

 

Sfârșitul anului vechi și începutul unuia nou este un moment minunat pentru a analiza ceea ce s-a întâmplat în viața ta și pentru a planifica ceea ce urmează. Unii oameni nu cred că este bine să privim înapoi și, cu siguranță, nu cred că este bine să facem rezoluții de Anul Nou. Dar acest pasaj al Scripturii ne spune să „cumpănim cărarea picioarelor tale.”

A cumpăni înseamnă „a cântări mental.” Nu poți cântări ceva decât dacă ai ceva cu care să cântărești. Dacă nu ai nici un obiectiv, nu există nici o modalitate de a evalua dacă progresezi sau nu. Cu toții avem nevoie de ceva spre care să țintim. Altfel, nu vom ținti la nimic și o vom lăsa de fiecare dată!

Există pericole asociate cu stabilirea obiectivelor și elaborând rezoluții. Dacă ne întindem prea mult, suntem sortiți să nu reușim. Acest lucru doar întărește sentimentului nostru de vinovăție și frustrare. Biblia susține viziunea și stabilirea obiectivelor, dar trebuie să exercităm înțelepciunea. Nu ar trebui să ne stabilim obiective în mod arbitrar, independent de Dumnezeu. Stabilirea unor obiective contrare voii Sale doar ne acaparează tot timpul nostru și ne ține departe de El.

Este benefic să privim înapoi și să ne amintim binele și să învățâm din rău. Pentru a ara un rând drept, trebuie să ne fixăm ochii pe un punct aflat în fața noastră. Folosește acest timp pentru a vedea dacă viața ta merge în direcția în care Domnul vrea. Dacă nu, atunci trebuie să existe unele schimbări. Este o prostie să faci aceleași lucruri, așteptând rezultate diferite. Cumpănește calea picioarelor tale astăzi și fă pașii corespunzători.