Matei 15:1-20; Marcu 7:1-23

Nu este nimic din afara omului care, intrând în el, să-l poată întina; ci acelea care ies din el sunt cele care-l întinează pe om. (Marcu 7:15)

 

Legile privind alimentația din Vechiul Testament erau umbre ale adevărurilor spirituale, care aveau să devină realități în Noul Legământ. Acești farisei (precum și mulți creștini de astăzi) au ratat semnificația spirituală a acestor legi. Adevăratul sens spiritual al legilor alimentare simbolizate a fost că trebuia să fim sfinți (despărțiți) pentru Dumnezeu în orice – chiar și în ceea ce mâncăm. Sub Lege era interzis să mănânci sau chiar să atingi anumite animale nu pentru că era ceva în neregulă cu animalele, ci pentru a ilustra ideea de a fi despărțit pentru Dumnezeu. Practica acestor legi a servit ca o amintire constantă a acestei separări.

Sub Noul Testament, nu avem nevoie de legi alimentare care să ne amintească de faptul că suntem sfinți și despărțiți pentru Dumnezeu, deoarece Duhul Său trăiește în noi, iar Cuvântul Său spune că suntem drepți și sfinți prin sângele lui Iisus Hristos. Afirmațiile lui Iisus din acest pasaj al Scripturii se referă la ceea ce pângărește cu adevărat o persoană. Nu putem interpreta acest lucru ca și cum orice tip de abuz adus organismului nostru, cum ar fi înbuibarea sau abuzul de droguri, este în regulă;  El spune că nu ceea ce intră în gurile noastre ne poate spurca, ci ne spurcă ceea ce iese din gurile noastre.

Iisus știa că rostim ceea ce este în inimile noastre, și dacă inimile noastre sunt corupte de păcat, vom vorbi rău. El știe că orice iese din gurile noastre vine dintr-o inimă spurcată. Pe de altă parte, dacă ne naștem din nou și avem o inimă nouă, o inimă după Dumnezeu, atunci vom rosti cuvinte care sunt corecte și sfinte. Dumnezeu privește inimile noastre și ceea ce gurile noastre vorbesc din inimile noastre ca fiind pure și curate.

Astăzi, gândește-te la starea inimii tale. Cuvintele pe care le rostești îți vor spune dacă inima ta a fost alterată de lume, înșelată de inamic și biruită de trupul tău. Dacă da, tot ce trebuie să faci este să te pocăiești și să fii curățit (1 Ioan 1:9). Atunci te poți bucura că ești un copil al lui Dumnezeu și vei avea o zi minunată cu El.