19Noi Îl iubim pentru că întâi El ne-a iubit. [simple_tooltip content=’7 Preaiubiților, să ne iubim unii pe alții, pentru că dragostea este din Dumnezeu; și fiecare ce iubește, este născut din Dumnezeu și Îl cunoaște pe Dumnezeu.

8 Cel ce nu Îl iubește nu cunoaște pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este dragoste.

9 În aceasta a fost arătată dragostea lui Dumnezeu față de noi, că Dumnezeu L-a trimis în lume pe singurul Său Fiu născut, ca noi să trăim prin El.

10 În aceasta este dragostea, nu că noi L-am iubit pe Dumnezeu, ci că El ne-a iubit și L-a trimis pe Fiul Său să fie ispășirea pentru păcatele noastre.

11 Preaiubiților, dacă astfel ne-a iubit Dumnezeu pe noi și noi suntem datori să ne iubim unii pe alții.

12 Nimeni nu L-a văzut vreodată pe Dumnezeu. Dacă ne iubim unii pe alții, Dumnezeu trăiește în noi și dragostea Lui este desăvârșită în noi.

13 Prin aceasta știm că rămânem în El și El în noi, fiindcă ne-a dat din Duhul Său.

14 Și noi am văzut și aducem mărturie că Tatăl L-a trimis pe Fiul să fie Salvatorul lumii.

15 Oricine va mărturisi că IIsus este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu rămâne în el și el în Dumnezeu.

16 Și noi am cunoscut și am crezut dragostea pe care Dumnezeu o are față de noi. Dumnezeu este dragoste; și cel ce rămâne în dragoste rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu în el.

17 În aceasta este făcută desăvârșită dragostea noastră, ca să avem cutezanță în ziua judecății, pentru că așa cum este El, așa suntem noi în această lume.

18 În dragoste nu este teamă, ci dragostea desăvârșită alungă afară teama, pentru că teama poartă chinul. Iar cel ce se teme, nu este făcut desăvârșit în dragoste.

19 Noi Îl iubim pentru că întâi El ne-a iubit.

20 Dacă cineva spune: „Eu îl iubesc pe Dumnezeu,” și îl urăște pe fratele său, este un mincinos, fiindcă cel ce nu îl iubește pe fratele său, pe care l-a văzut, cum poate să Îl iubească pe Dumnezeu, pe care nu L-a văzut?

21 Și avem această poruncă de la El ca: Cel ce iubește pe Dumnezeu să îl iubească și pe fratele său.’](1 Ioan 4:7-21)[/simple_tooltip]

 

Este uimitor cum ratăm adevărul acestei scripturi simple și directe. Dumnezeu nu ne iubește pentru ceea ce facem – noi Îl iubim pe Dumnezeu pentru ceea ce a făcut pentru noi. Orice eroare în lucrurile spirituale depinde de acest aspect.

Tot ceea ce facem trebuie să fie ca răspuns la dragostea lui Dumnezeu, nu să o obținem. Orice faptă bună, indiferent de meritul ei, poate fi făcută inacceptabilă lui Dumnezeu dacă motivele noastre sunt să obțină favorul Lui prin ceea ce facem. El nu se raportează la noi în funcție de performanțele noastre. Glorie lui Iisus! Dumnezeu a turnat dragostea Lui pentru noi în timp ce eram încă păcătoși [simple_tooltip content=’Dar Dumnezeu Își arată dragostea față de noi, în aceea că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi.’](Romani 5:8)[/simple_tooltip]. El ne iubește pentru că El este dragoste, nu pentru că suntem iubitori.

Doar atunci când apreciem această dragoste necâștigată, nemeritată a lui Dumnezeu, Îl putem iubi cu adevărat în schimb. Dumnezeu este dragoste [simple_tooltip content=’Cel ce nu Îl iubește nu cunoaște pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este dragoste.’](1 Ioan 4:8)[/simple_tooltip] și toată dragostea vine de la El. Dragostea nu are originea la noi. Putem da dragostea Domnului și altora numai după ce o primim de la El.

Relaxează-te! Nu trebuie să te forțezi să-L iubești pe Dumnezeu. Tot ce trebuie să faci este să îți concentrezi atenția asupra cât de mult te iubește El. Pe măsură ce începi să explorezi profunzimile iubirii Sale pentru tine astăzi, vei începe automat să-L iubești în schimb. Este inevitabil. În loc să te concentrezi pe ceea ce ar trebui să faci pentru Domnul, concentrează-te pe ceea ce a făcut deja pentru tine. Atunci dragostea și aprecierea vor curge liber din inima ta către Tatăl tău iubitor.