16Şi, la fel, sunt cei semănaţi pe locurile stâncoase sunt cei care, când aud Cuvântul, îndată îl primesc cu bucurie, [simple_tooltip content=’13 Şi le-a spus: „Nu înţelegeţi parabola aceasta? Şi cum veţi cunoaşte toate parabolele?

14 Semănătorul seamănă Cuvântul.

15 Şi aici sunt cei de lângă drum, unde Cuvântul este semănat; şi, când aud, îndată vine Satan şi ia Cuvântul care a fost semănat în ei.

16 Şi, la fel, sunt cei semănaţi pe locurile stâncoase sunt cei care, când aud Cuvântul, îndată îl primesc cu bucurie,

17 şi nu au rădăcină în ei înşişi, ci sunt numai pentru un timp; apoi, când vine necaz sau persecuţie din cauza Cuvântului, îndată se poticnesc.

18 Şi alţii sunt cei semănaţi între spini: aceştia sunt cei care au auzit Cuvântul;

19 şi grijile veacului şi înşelăciunea bogăţiei şi poftele după alte lucruri, intrând în ei, înăbuşă Cuvântul, şi el devine neroditor.

20 Şi cei care sunt semănaţi pe pământul cel bun sunt cei care aud Cuvântul şi îl primesc şi rodesc: unul treizeci, şi unul şaizeci, şi unul o sută.”’](Marcu 4:13-20)[/simple_tooltip]

 

Al doilea tip de om pe care Iisus îl descrie în pilda semănătorului este cel care primește Cuvântul cu mare bucurie, dar angajamentul lui față de Cuvânt este superficial. Cuvântul nu își are rădăcina în inima lui. Așa cum o plantă trebuie să stabilească o rădăcină puternică pentru a-și susține creșterea, noi trebuie să devenim înrădăcinați și scufundați în Cuvântul lui Dumnezeu.

O sămânță plantată în pământ superficial (loc pietros) va germina și va crește mai repede decât o sămânță plantată plantată adânc în pământ, deoarece nu are unde să crească decât în sus. Cu toate acestea, sămânța din solul adânc își va canaliza întreaga energie spre dezvoltarea rădăcinilor. Planta din solul superficial va părea că este cu mult înaintea celorlalte semințe pentru o vreme, dar aceasta nu va dura. Curând se va ofili și va muri, în timp ce sămânța cu rădăcini crește puternic și dă roade.

Observă că afecțiunile, persecuțiile și necazurile sunt instrumente ale diavolului folosite pentru a împiedica Cuvântul lui Dumnezeu să dea roade în viața noastră. Nu sunt lucruri bune pe care Dumnezeu le aduce în calea noastră pentru a ne îmbunătăți. Ele sunt instrumente ale Satanei pentru a ne distrage atenția de la Cuvântul lui Dumnezeu, oprind astfel Cuvântul să se înrădăcineze în noi. Este ca atletul care își petrece tot timpul luptându-se cu cei din tribune despre felul în care aleargă în cursă. Poate câștiga un argument, dar va pierde cursa.

Prea multă atenție asupra creșterii vizibile te va determina să devii nerăbdător și să nu îți iei timpul necesar pentru a deveni ferm stabil în adevărurile Cuvântului lui Dumnezeu. Acest lucru va avea ca rezultat întotdeauna nerodnicia. Nu trebuie să lași nimic să te distragă de la a medita la Cuvântul lui Dumnezeu zi și noapte, căci abia atunci îți vei face calea prosperă și vei avea succes [simple_tooltip content=’Cartea aceasta a legii să nu se depărteze din gura ta şi să cugeţi asupra ei zi şi noapte, ca să iei seama să faci tot ce este scris în ea; pentru că atunci vei avea reuşită în căile tale şi atunci vei prospera.’](Iosua 1:8)[/simple_tooltip]. Punând în mod constant Cuvântul lui Dumnezeu pe primul loc, în fiecare domeniu al vieții tale, vei lăsa acel Cuvânt să devină atât de înrădăcinat în tine încât nimic nu îl poate elimina.