Dar el le-a spus: Voi sunteți cei care vă declarați drepți pe voi înșivă înaintea oamenilor; dar Dumnezeu vă cunoaște inimile, pentru că ce este înălțat între oameni este urâciune înaintea lui Dumnezeu. (Luca 16:15)

 

Justificarea nu este ceva ce trebuie câștigată, ci un cadou care trebuie primit. Căutarea de a câștiga mântuirea este singurul păcat care va împiedica o persoană să fie salvată. Tu nu te poți supune neprihănirii lui Dumnezeu, care vine ca un dar prin credință, atât timp cât încearci să-ți stabilești propria neprihănire.

Majoritatea oamenilor nu știu că există două feluri de neprihănire. Doar un singur tip de neprihănire este acceptabilă pentru Dumnezeu. Există neprihănirea noastră, care este respectarea Legii, și există neprihănirea lui Dumnezeu, care este un dar prin credința noastră. Neprihănirea noastră este imperfectă, deoarece natura noastră căzută este incapabilă să îndeplinească Legea; dar neprihănirea lui Dumnezeu este perfectă pentru că Iisus a împlinit toată Legea.

Dumnezeu numește neprihănirea noastră „zdrențe murdare” [simple_tooltip content=’Dar noi suntem toți ca un lucru necurat și toate faptele noastre drepte sunt precum zdrențe murdare; și toți ne ofilim ca o frunză; și nelegiuirile noastre, ca vântul, ne-au dus.’](Isaia 64:6)[/simple_tooltip].  O persoană care crede că trebuie să obțină acceptarea lui Dumnezeu prin acțiunile sa, nu crede în neprihănirea lui Dumnezeu, care este un dar. Trebuie să alegem dacă ne vom preda viața prin credință lui Dumnezeu și vom primi și umbla în neprihănirea Lui, sau vom încerca să împlinim Legea prin puterile noastre. Neprihănirea lui Dumnezeu nu constă în ceea ce a făcut Iisus pentru noi, plus fapte din partea noastră. Este fie toată neprihănirea Lui, fie toată a noastră. Nu le putem amesteca!

Probabil ști deja că nu poți atinge standardele drepte, ale unui Dumnezeu sfânt, păstrând Legea. Poți fi mântuit numai prin încredere smerită în persoana și lucrarea lui Iisus Hristos. Astăzi nu te poți încrede în propria ta neprihănire, în niciun fel, și să te bucuri și de avantajul neprihănirii lui Hristos. Ele nu se amestecă. Dar când îți așezi toată credința și încrederea în Hristos, El te face la fel de neprihănit ca și El – și aceasta este neprihănirea corectă.