16Şi, iată, un om, apropiindu-se, I-a spus: „Învăţătorule, ce bine să fac ca să am viaţă eternă?“ [simple_tooltip content=’12 pentru că sunt fameni care au fost născuţi aşa din pântecele mamei; şi sunt fameni care au fost făcuţi fameni de către oameni; şi sunt fameni care singuri s-au făcut fameni pentru Împărăţia cerurilor. Cine poate primi, să primească.”

13 Atunci I-au fost aduşi copilaşi ca să-Şi pună mâinile peste ei şi să Se roage; iar ucenicii i-au mustrat.

14 Dar Iisus a spus: „Lăsaţi copilaşii şi nu-i opriţi să vină la Mine, pentru că Împărăţia cerurilor este a unora ca ei.”

15 Şi, după ce Şi-a pus mâinile peste ei, a plecat de acolo.

16 Şi, iată, un om, apropiindu-se, I-a spus: „Învăţătorule, ce bine să fac ca să am viaţă eternă?“

17 Şi El i-a zis: „Ce Mă întrebi despre bunătate? Unul singur este bun. Dar, dacă vrei să intri în viaţă, ţine poruncile.”

18 El I-a spus: „Care?“ Şi Isus i-a spus: „Să nu ucizi, să nu comiţi adulter, să nu furi, să nu mărturiseşti fals;

19 onorează pe tatăl tău şi pe mama ta; şi să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi!“

20 Tânărul I-a spus: „Toate acestea le-am ţinut; ce-mi mai lipseşte?”’](Matei 19:12-20)[/simple_tooltip]

 

Tânărul bogat conducător părea să se apropie de Iisus pentru a căuta mântuirea. A alergat, a îngenunchiat în fața Lui și L-a mărturisit ca fiind un Bun Stăpân. Ce ar putea fi în neregulă cu aceasta? În primul rând, L-a recunoscut pe Iisus ca fiind bun, dar nu ca fiind Dumnezeu. Fiecare religie majoră a lumii recunoaște că Iisus a existat și că El era un om bun, dar nu Îl recunoaște ca fiind Dumnezeu. Dacă Iisus ar fi numai un om bun, El nu putea salva pe nimeni.

Iisus nu a venit doar ca să ne arate calea către Dumnezeu, El a fost calea – singura cale – către Tatăl [simple_tooltip content=’Iisus i-a spus: „Eu sunt calea şi adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.’](Ioan 14:6)[/simple_tooltip]. Iisus a făcut acest punct public în nenumărate rânduri, și astfel a răspuns în consecință bogatului și tânărului conducător. El a spus: „Dumnezeu este singurul care este bun. Trebuie să mă acceptați ca Dumnezeu sau deloc.” Fie Iisus a fost cine a pretins să fie sau a fost cea mai mare fraudă care a fost vreodată. El trebuie să fie unul sau altul. El nu poate fi amândoi.

În al doilea rând, tânărul a întrebat ce poate face pentru a-și produce mântuirea. El a avut încredere în sine și a crezut că poate îndeplini orice lucrare bună pe care Iisus i-ar fi cerut-o. Acesta este complet opus planului de mântuire al lui Dumnezeu. Iisus a obținut mântuirea noastră înlocuindu-ne pe Cruce, și El ne oferă salvarea ca un dar gratuit. Tot ce trebuie să facem este să credem și să primim.

Acest bogat și tânăr conducător nu-L căuta pe Mântuitor ci încerca să fie propriul său salvator. Fiind mântuiți prin har, prin credința în Iisus, unii creștini încearcă apoi să își trăiască viețile creștine salvându-se pe ei înșiși. Nu merge așa! El este mântuirea care continuă doar să dăruiască. Încerci să te salvezi astăzi? Tot ce trebuie să faci este să te uiți la El pentru tot ce ai nevoie.