8Dar, când s-a făcut seară, stăpânul viei i-a spus administratorului său: «Cheamă pe lucrători şi dă-le plata, începând de la cei din urmă, până la cei dintâi». [simple_tooltip content=’1 Pentru că Împărăţia cerurilor este asemenea unui stăpân al casei care a ieşit dis-de-dimineaţă ca să angajeze lucrători pentru via sa.

2 Şi, învoindu-se cu lucrătorii pentru un dinar pe zi, i-a trimis în via sa.

3 Şi, ieşind pe la ceasul al treilea, a văzut pe alţii stând în piaţă fără lucru;

4 şi lor le-a spus: «Mergeţi şi voi în vie şi vă voi da ce este drept». Şi ei s-au dus.

5 Din nou, ieşind pe la ceasul al şaselea şi al nouălea, a făcut la fel.

6 Ieşind iar pe la ceasul al unsprezecelea, a găsit pe alţii stând şi le-a spus: «De ce staţi aici toată ziua fără lucru?»

7 Ei i-au spus: «Pentru că nu ne-a angajat nimeni». El le-a spus: «Mergeţi şi voi în vie şi veţi primi ce este drept».

8 Dar, când s-a făcut seară, stăpânul viei i-a spus administratorului său: «Cheamă pe lucrători şi dă-le plata, începând de la cei din urmă, până la cei dintâi».

9 Şi, când au venit cei de pe la ceasul al unsprezecelea, au primit fiecare câte un dinar.

10 Şi, când au venit cei dintâi, gândeau că vor primi mai mult şi au primit şi ei câte un dinar.

11 Şi, când l-au primit, murmurau împotriva stăpânului casei,

12 spunând: «Aceştia din urmă au lucrat un ceas şi i-ai făcut egali cu noi, care am dus greul zilei şi arşiţa».

13 Dar el, răspunzând, i-a spus unuia dintre ei: «Prietene, nu te nedreptăţesc; nu te-ai învoit cu mine pentru un dinar?

14 Ia ce este al tău şi pleacă! Dar vreau să dau acestuia din urmă ca şi ţie.

15 Nu-mi este permis să fac ce vreau cu ale mele? Este ochiul tău rău pentru că eu sunt bun?»

16 Astfel vor fi cei din urmă întâi, şi cei dintâi în urmă, pentru că mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi.”’](Matei 20:1-16)[/simple_tooltip]

 

Această pildă începe cu afirmația lui Iisus conform căreia Împărăția cerurilor este asemănătoare unui om care este gospodar (proprietarul unei moșii). El iese dis-de-dimineață pentru a angaja muncitorii care să lucreze în podgoria lui pentru toată ziua. Prețul convenit a fost stabilit la un ban, salariul zilnic normal al unui lucrător. Mai târziu, în jurul orei 9:00, proprietarul terenului i-a încurajat pe cei care stăteau degeaba în piață să lucreze în podgorie, nu pentru un salariu stabilit, ci pentru „ceea ce este correct.”

Gospodarul a angajat mai mulți muncitori la prânz, la 15:00, iar pe unii chiar și la 17:00, cu doar o oră de muncă rămasă. Conform legii evreiești, salariile trebuie plătite în fiecare seară înainte de apusul soarelui. Când a venit momentul ca ispravnicul să plătească muncitorilor, el a plătit fiecărui om un ban. Cei care munciseră întreaga zi au murmurat, pentru că au presupus că vor primi mai mult. Totuși au agreeat să lucreze pentru un ban.

Aceasta este o lecție despre harul lui Dumnezeu. Această pildă spune că este imposibil să câștigi generozitatea Domnului și nici o acțiune mai bună, sau mai lungă decât altcineva, face diferența cu El. Proprietarul pământului a dat aceeași răsplată tuturor celor veniți să lucreze în podgoria sa, și Dumnezeu dă aceeași răsplată (viața veșnică) tuturor celor care vin la El prin credință. Iisus spunea că beneficiile împărăției sunt aceleași pentru toți cei care au devenit supuși Regelui acesteia, indiferent de ceea ce au făcut sau de cât de mult timp au fost mântuiți.

De cât timp L-ai cunoscut pe Domnul sau cantitatea de muncă pe care ai îndeplinit-o în Împărăția Sa nu face nici o diferență – vei merge în cer cu noi toți, și ai aceeași dragoste, iertare, și favor al Domnului pe care le are fiecare credincios. Fii fericit astăzi că ești cine ești și ești capabil să îți faci partea ta, și că Dumnezeu este mulțumit de tine.