17Ei deci fiind adunaţi împreună, Pilat le-a spus: „Pe care vreţi să vi-l eliberez, pe Baraba, sau pe Iisus, Cel numit Hristos?” [simple_tooltip content=’11 Iar Iisus stătea înaintea guvernatorului; şi guvernatorul L-a întrebat, spunând: „Tu eşti Împăratul iudeilor?” Şi Iisus i-a spus: „Tu zici.”

12 Şi, când era acuzat de preoţii de seamă şi de bătrâni, nu răspundea nimic.

13 Atunci Pilat I-a spus: „Nu auzi câte mărturisesc ei împotriva Ta?”

14 Şi El nu i-a răspuns nici măcar un singur cuvânt, încât guvernatorul se mira foarte mult.

15 Şi, la sărbătoare, guvernatorul obişnuia să elibereze mulţimii un întemniţat, pe care-l voiau ei.

16 Şi aveau atunci un întemniţat vestit, numit Baraba.

17 Ei deci fiind adunaţi împreună, Pilat le-a spus: „Pe care vreţi să vi-l eliberez, pe Baraba, sau pe Iisus, Cel numit Hristos?”’](Matei 27:11-17)[/simple_tooltip]

 

Deși Pilat știa că Iisus era nevinovat, a căutat o cale diplomatică de a-L elibera pe Iisus, și care să-l facă să nu-și piardă favorul liderilor evrei. Acesta este motivul pentru care L-a trimis pe Iisus la Irod. El spera ca Irod să-L judece pe Iisus și să-l scutească de probleme. Când această schemă a eșuat, Pilat s-a bazat pe un vechi obicei de a le elibera oamenilor o persoană în timpul unei sărbători. Era timpul pentru Paște și i-a lăsat aleagă între Iisus și Baraba, care era un criminal. Pilat a crezut că mulțimea Îl va alege cu siguranță pe Iisus. Cu toate acestea, datorită insistențelor preoților și a cărturarilor, oamenii au ales ca Baraba să fie eliberat.

Acum Pilat nu mai avea nici o idee de cum să-L lase pe Iisus să plece și să se salveze și în fața evreilor, așa că L-a condamnat pe Iisus la moarte. Pilat a încălcat ceea ce stia că este adevărat în inima lui din cauza fricii de oameni [simple_tooltip content=’Frica de om întinde o cursă, dar cine îşi pune încrederea în Domnul este apărat.’](Proverbe 29:25)[/simple_tooltip] și a ceea ce credea că ar putea să-i facă. Fără cooperarea mai marilor preoților, el risca să stârnească revoltă în rândul evreilor, ceea ce ar fi putut aduce pedepse din partea lui Cezar, pentru că nu a guvernat bine.

După cum s-a dovedit, Pilat a fost demis câțiva ani mai târziu de Tiberius Caesar, murind în exil, în Galia în anul 41 d.Hr. Cel mai mult, condamnându-L pe Iisus la moarte, i-a oferit lui Pilat o prelungire de cinci ani a propriilor sale frământări și o condamnare a sufletului în proces. Ceea ce o persoană compromite ca să păstreze, va pierde întotdeauna. A merge împotriva adevărului nu merită niciodată prețul.

Pe măsură ce iei decizii și evaluezi situațiile astăzi, setează-ți ca inima să stea cu adevărul Cuvântului lui Dumnezeu și să îți fie condusă de Duhul Său Sfânt. Nu ai niciun motiv să te temi de ce vor face oamenii atunci când urmezi voia Domnului.