50Şi el, aruncându-şi haina, a sărit în sus şi a venit la Iisus. [simple_tooltip content=’46 Şi ei au venit la Ierihon; şi, pe când ieşea din Ierihon cu ucenicii Săi şi cu o mare mulţime, fiul lui Timeu, Bartimeu, orbul, şedea lângă drum cerşind.

47 Şi, auzind că este Iisus Nazarineanul, a început să strige şi să spună: „Fiu al lui David, Isuse, ai milă de mine!”

48 Şi mulţi îl mustrau ca să tacă; dar el striga şi mai tare: „Fiu al lui David, ai milă de mine!”

49 Şi Iisus, oprindu-Se, a spus ca el să fie chemat; şi ei l-au chemat pe orb, spunându-i: „Îndrăzneşte; ridică-te, te cheamă.”

50 Şi el, aruncându-şi haina, a sărit în sus şi a venit la Iisus.

51 Şi Iisus, răspunzând, i-a spus: „Ce vrei să-ţi fac?” Şi orbul I-a spus: „Rabuni, să văd!”

52 Şi Iisus i-a spus: „Mergi! Credinţa ta te-a vindecat.” Şi îndată a văzut şi L-a urmat pe drum.’](Marcu 10:46-52)[/simple_tooltip]

 

Pe vremea lui Bartimeu, cerșetorii purtau haine care îi distingeau ca și cerșetori. Prin urmare, când Bartimeu și-a aruncat hainele, făcea o declarație semnificativă. El spunea, cu alte cuvinte, „am terminat cu cerșitul.” El a crezut că Iisus îi va vindeca orbirea și a acționat în consecință.

În timpul în care a fost orb, nu putea vedea îmbrăcămintea pe care o purta; dar alți oameni puteau, iar el era obligat de cultura în care trăia să poarte haine adecvate locului său în viață. Cerșetorii nu erau ca toți ceilalți. Nu erau membri productivi ai societății. S-ar putea să fi fost tolerați sau compătimiți, dar nu au fost admirați. Cu siguranță nu le-au fost permise aceleași privilegii ca și cei care erau normali.

Bartimeu trebuie să fi urât diferențele pe care orbirea lui i le-a impus. Fără îndoială, a visat la cum ar fi să-i aibă vedere. Odată ce a auzit că Iisus vindecă orbii, probabil că a devenit foarte specific cu privire la ce va face dacă Iisus ar trece vreodată pe drumul său. Un lucru îl știa sigur: dacă Iisus ar trece pe lângă locul său, el nu va lăsa nimic și nimeni să-l oprească din a primi vindecarea. Nu s-ar întoarce niciodată la cerșit și, probabil, s-a gândit la ce i-ar plăcea să facă după ce ar putea vedea.

Bartimeu știa că Iisus îl va vindeca și că nu va mai avea niciodată nevoie de hainele sale de cerșetor. Cât de convins ești că El te va vindeca, te va schimba, te va elibera? Te ții de „hainele vechi” în cazul în care nu se întâmplă nimic și trebuie să rămâi în existența ta cerșetoare? Aceasta nu este credință! Meditează la promisiunile lui Dumnezeu până când te vei vedea primind tot ce ai nevoie. Apoi, nu îți face planuri de a te întoarce la locul unde erai înainte.