33Iar El, întorcându-Se şi văzându-i pe ucenicii Săi, l-a certat pe Petru, spunând: „Pleacă înapoia Mea, Satan! pentru că gândurile tale nu sunt la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor.” [simple_tooltip content=’30 Şi El le-a poruncit cu tărie să nu spună nimănui despre El.

31 Şi a început să-i înveţe că Fiul Omului trebuie să sufere multe şi să fie respins de bătrâni şi de preoţii de seamă şi de cărturari şi să fie omorât şi după trei zile să învieze.

32 Şi El le vorbea deschis despre acest lucru. Şi Petru, luându-L deoparte, a început să-L mustre.

33 Iar El, întorcându-Se şi văzându-i pe ucenicii Săi, l-a certat pe Petru, spunând: „Pleacă înapoia Mea, Satan! pentru că gândurile tale nu sunt la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor.”’](Marcu 8:30-33)[/simple_tooltip]

 

Iisus nu insinua că Petru și Satan erau aceeași persoană. El declara că Satan a inspirat afirmația lui Petru. Acest tip de metaforă a fost folosit și în altă parte în Scriptură, cum ar fi atunci când Dumnezeu i-a vorbit șarpelui din Grădina Edenului ca și cum i s-ar fi adresa lui Satan (Geneza 3:15). Șarpele era doar vehiculul de comunicare pe care Satan îl folosea pentru a-i ispiti pe Adam și Eva, în timp ce Petru era vehiculul pe care Satan îl folosea pentru a-L ispiti pe Iisus.

Iisus a recunoscut că reacția lui Petru la profeția Sa, despre moartea Sa, a fost motivată de inamicul Său, Satan, așa că a mers direct la sursă. Și noi trebuie să facem la fel. Efeseni 6:12 dezvăluie că războiul nostru nu este cu oamenii, ci împotriva puterilor spirituale malefice care îi inspiră și îi folosesc. Fiecare creștin este în război. Există o luptă perpetuă împotriva lui Satan și a împărăției sale din care nu există „plecări” sau „eliberări.” Vrăjmașul nostru „dă târcoale ca un leu răcnind, căutând pe cine să devoreze” (1 Petru 5:8), dar cei care se împotrivesc diavolului îl vor vedea fugind. (Iacov 4:7)

Unii dintre noi cred că furia îi va pune pe ceilalți la locul lor, dar „mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu” (Iacov 1:20). Furia împotriva oamenilor ne face să-i facem jocul diavolului. Modul de a depăși puterile spirituale care vin împotriva noastră prin oameni este să iertăm și să întoarcem celălalt obraz (Matei 5:39). Acest lucru îi face pe demoni să fugă în teroare! Unii cred că eșaloanele superioare ale împărăției diavolului presupun mai multă putere pentru a mustra sau a înlătura. Nu este adevarat. Nu există nici o putere demonică, inclusiv diavolul însuși, care să nu fugă atunci când numele lui Iisus este rostit cu credință.

Nu poți câștiga o bătălie spirituală cu arme carnale. Trebuie să îți dai seama cine este adevăratul tău dușman și să lupți cu armele spirituale pe care Domnul ți le-a dat. Astăzi, când întâlnești pe cineva care este folosit de inamic, roagă-te pentru el și mustră pe inamicul în numele lui Iisus. Ce nume minunat.