33dar de oricine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda şi Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri. [simple_tooltip content=’32 De aceea, pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl voi mărturisi şi Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri;

33 dar de oricine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda şi Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri.’](Matei 10:32-33)[/simple_tooltip]

 

Acest cuvânt negare poate însemna o varietate de lucruri, de la „a afirma contrariul” la „a dezavantaja; a dezmoșteni.” De exemplu, putem vedea că ceea ce a comis Petru trebuie să fi fost un tip mai mic de negare, deoarece Dumnezeu a iertat cu siguranță păcatul lui Petru și a continuat să-l folosească. Cu toate acestea, în Evrei 6:4-6, Cuvântul afirmă că nu există pocăință pentru renegarea totală a Domnului (Evrei 10:29). Prin urmare, chiar dacă Petru L-a negat (a afirmat că nu-L cunoaște) pe Domnul, nu L-a renegat și nici nu L-a respins pe Domnul.

Nici un credincios nu-și dorește să-L nege pe Domnul, dar eșecul de a urmări sănătatea spirituală este primul pas în această direcție. Amintindu-ne aceasta ne va ajuta să fim motivați să-L căutăm pe Domnul, așa cum știm că ar trebui. Este nevoie de mai mult decât de dorință; este nevoie de efort. Cu toții am fost învățați să ne bazăm pe noi înșine, dar trebuie să învățăm cum să fim puternici în El și în puterea tăriei Lui (Efeseni 6:10). Pentru a ne menține trupurile fizice puternice și sănătoase, trebuie să le antrenăm; în același mod, trebuie să ne antrenăm evlavia (1 Timotei 4:7). Atunci vom fi puternici, din punct de vedere spiritual, pentru  a-L reprezenta pe Domnul când va veni vremea.

Poate că ai fost chinuit de frică, crezând că L-ai negat pe Domnul din cauza vreunui tip de păcat din viața ta. Fii sigur că Dumnezeu îți cunoaște inima (1 Samuel 16:7). Indiferent de cât de jignitoare ar fi putut fi acțiunile sau cuvintele tale, dacă totuși Îl onorezi în inima ta și te pocăiești cu adevărat, El nu te va nega (2 Timotei 2:12-13). El te va ierta, te va curăța și poți să o iei de la început!