17Femeia a răspuns şi a zis: „Nu am bărbat.“ Iisus i-a spus: „Bine ai zis: «Nu am bărbat», 18pentru că cinci bărbaţi ai avut şi acela pe care-l ai acum nu-ţi este bărbat. Aceasta ai spus adevărat.“ 19Femeia I-a spus: „Doamne, văd că Tu eşti profet.” [simple_tooltip content=’4 Şi trebuia ca El să treacă prin Samaria.

5 A venit deci la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de ogorul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său.

6 Şi acolo era izvorul lui Iacov. Iisus deci, fiind obosit de călătorie, S-a aşezat astfel lângă izvor. Era pe la ceasul al şaselea.

7 A venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a spus: „Dă-Mi să beau.“

8 (pentru că ucenicii Săi plecaseră în cetate ca să cumpere de mâncare).

9 Femeia samariteancă I-a spus deci: „Cum, Tu, iudeu fiind, ceri să bei de la mine, care sunt femeie samariteancă?“ pentru că iudeii nu au relaţii cu samaritenii.

10 Iisus a răspuns şi i-a zis: „Dacă ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu şi Cine este Cel care-ţi zice: «Dă-Mi să beau!», tu ai fi cerut de la El şi ţi-ar fi dat apă vie.“

11 Femeia I-a spus: „Doamne, nu ai cu ce să scoţi şi fântâna este adâncă; de unde ai deci apa cea vie?

12 Eşti Tu mai mare decât părintele nostru Iacov, care ne-a dat fântâna şi a băut din ea el însuşi şi fiii lui şi vitele lui?“

13 Iisus a răspuns şi i-a zis: „Oricine bea din apa aceasta va înseta din nou;

14 dar cine va bea din apa pe care i-o voi da Eu nicidecum nu va înseta niciodată, ci apa pe care i-o voi da Eu va deveni în el izvor de apă, ţâşnind spre viaţă eternă.“

15 Femeia I-a zis: „Doamne, dă-mi această apă, ca să nu mai însetez şi nici să nu mai vin aici să scot.“

16 Iisus i-a spus: „Mergi, cheamă-l pe bărbatul tău şi vino aici.“

17 Femeia a răspuns şi a zis: „Nu am bărbat.“ Iisus i-a spus: „Bine ai zis: «Nu am bărbat»,

18 pentru că cinci bărbaţi ai avut şi acela pe care-l ai acum nu-ţi este bărbat. Aceasta ai spus adevărat.“

19 Femeia I-a spus: „Doamne, văd că Tu eşti profet.

20 Părinţii noştri s-au închinat pe muntele acesta şi voi spuneţi că în Ierusalim este locul unde trebuie să se închine oamenii.“

21 Iisus i-a spus: „Femeie, crede-Mă, vine un ceas când nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim nu vă veţi închina Tatălui.

22 Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi; noi ne închinăm la ce ştim, pentru că mântuirea este de la iudei.

23 Dar vine un ceas, şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr; pentru că şi Tatăl caută astfel de închinători ai Lui.

24 Dumnezeu este Duh şi cei care I se închină trebuie să I se închine în duh şi în adevăr.”

25 Femeia I-a spus: „Ştiu că vine Mesia, care Se numeşte Hristos; când va veni El ne va spune toate.“

26 Iisus i-a spus: „Eu sunt, Cel care vorbesc cu tine.“’](30)[/simple_tooltip]

 

Nu a fost nevoie de un discernământ măreț ca femeia samariteancă să facă această ultimă declarație.  Iisus tocmai ce „i-a citit gândurile.” El i-a spus cele mai intime detalii din viața ei. Oricine ar fi putut percepe că Iisus era un profet după așa ceva.

Această femeie a venit să ia o găleată de apă și a întâlnit pe cineva care era mai mult decât un bărbat. Dumnezeu îi vorbea. Care a fost reacția ei? Ea a schimbat subiectul. Ea a ridicat o problemă doctrinară despre locul potrivit de închinare – orice pentru a-i atrage atenția lui Iisus de la viața personală.

Cu toții avem tendința de a construi ziduri de confidențialitate în jurul detaliilor intime ale vieții noastre. Ne este frică să lăsăm pe cineva, în special pe Dumnezeu, să privească în interior. Adevărul este că Dumnezeu ne cunoaște deja inimile! El vrea ca noi să-I dăm Lui toată inima noastră. El vrea ca noi să împărtășim totul cu El, astfel încât El să ne poată face întregi.

Iisus a adus-o pe această femeie chiar la subiectul relației sale personale cu Dumnezeu. El i-a spus că locașul de închinare sau formele de închinare nu erau importante. Dumnezeu căuta oameni care să își deschidă inimile – chiar și părțile ascunse – către El.

Astăzi poți rămâne ocupat cu orice, cu excepția singurului lucru care contează, și acela este să te închini lui Dumnezeu cu toată inima ta în duh și în adevăr. Alege să faci singurul lucru pe care El vrea să îl faci. Deschide-ți inima pe deplin către El și doar privește apa vie a lui Iisus care se revarsă prin tine și te face întreg.