22Iisus i-a spus: „Dacă vreau ca el să rămână până vin, ce-ţi pasă ţie? Tu urmează-Mă.” [simple_tooltip content=’18 Adevărat, adevărat îţi spun: Când erai mai tânăr, te încingeai singur şi umblai unde voiai; dar, când vei îmbătrâni, îţi vei întinde mâinile şi altul te va încinge şi te va duce unde nu voieşti.”

19 Dar a spus aceasta, arătând cu ce moarte Îl va glorifica el pe Dumnezeu. Şi, după ce a spus aceasta, i-a zis: „Urmează-Mă!”

20 Petru, întorcându-se, l-a văzut venind în urmă pe ucenicul pe care-l iubea Iisus şi care se rezemase la cină pe pieptul Lui şi spusese: „Doamne, cine este cel care Te va vinde?”

21 Petru, văzându-l, I-a spus lui IIsus: „Doamne, dar cu acesta ce va fi?”

22 Iisus i-a spus: „Dacă vreau ca el să rămână până vin, ce-ţi pasă ţie? Tu urmează-Mă.”

23 A ieşit deci cuvântul acesta între fraţi: „Ucenicul acela nu va muri.” Dar Iisus nu i-a spus: „Nu va muri,” ci: „Dacă vreau ca el să rămână până vin, ce-ţi pasă ţie?”

24 Acesta este ucenicul care mărturiseşte despre acestea şi care a scris acestea; şi ştim că mărturia lui este adevărată.’](Ioan 21:22)[/simple_tooltip]

 

În versetul 18, Iisus i-a spus lui Petru că Îl va glorifica în moartea sa ca și martir. Este imposibil de știut efectul exact pe care l-a avut asupra lui Petru. Fără îndoială, a fost profund. Dar un lucru este evident – l-a determinat pe Petru să se întrebe ce se va întâmpla cu Ioan.

Una dintre greșelile critice pe care le facem adesea este să examinăm ceea ce Dumnezeu ne-a chemat să facem în lumina a ceea ce sunt chemați ceilalți să facă. Nu este înțelept. Iisus i-a spus cu înțelepciune lui Petru să-și vadă de treaba lui. Ceea ce s-ar întâmpla cu Ioan nu ar fi trebuit să-l afecteze pe Petru.

Tradiția bisericii primare spune că Ioan a fost fiert în ulei, dar în mod miraculos acesta nu a murit. Apoi, a fost alungat în insula Patmos unde a scris cartea Apocalipsa și a avut, în cele din urmă, o moarte naturală. Cum l-ar fi afectat pe Petru această cunoaștere? L-ar fi întristat? Ar fi crezut că este nedrept ca el să aibă moartea unui martir în timp ce Ioan a scăpat de același lucru același lucru? Cine știe?

Să ne comparăm cu alții nu este inteligent [simple_tooltip content=’Pentru că nu îndrăznim să ne numărăm sau să ne comparăm pe noi înşine cu unii care se recomandă pe ei înşişi. Dar ei, măsurându-se cu ei înşişi şi comparându-se cu ei înşişi, nu sunt pricepuţi.’](2 Corinteni 10:12)[/simple_tooltip]. Ca și apa, avem tendința de a căuta cel mai scăzut nivel. A ne compara cu ceilalți ne face adesea să compromitem cel mai bun lucru al lui Dumnezeu pentru noi, sau să ne simțim condamnați pentru că nu am ajuns la „nivelul” altcuiva. Nu avem nevoie de aceste comparații. Ceea ce trebuie să facem este să avem privirea ațintită doar pe Domnul și să împlinim voia Lui pentru viața noastră.

Viața ta nu ar trebui să fie o cursă cu alții, ci o cursă care să fie din ce în ce mai asemănătoare cu Iisus în fiecare zi. Adevărata fericire și un sentiment de împlinire se regăsesc în concentrarea pe ceea ce El te-a chemat să faci și să o faci din toată inima.